PASLANMAZ ÇELİK
DUYURULAR
Üretim Aşamaları
Ziyaretçi Sayımız
.
NEREDEYİZ ?
Küçük Körfez Sanayi Sitesi
3. Blok No.16 İzmit / KOCAELİ
Tel . 0262 335 08 11-13-66 PBX
Fax . 0262 335 46 30
Mail : info@sergenc.com
Sergenc Katalog
İngiliz metalürji mühendisi Harry Brearly,1913 yılında tüfek namlusu geliştirme projesi üzerinde çalıştığı esnada karbon çeliğe krom eklemenin çeliğin sağlamlık ve dayanıklılığını arttırdığını keşfeder. Paslanmaz çelik, demir ve kroma ek olarak nikel, titanyum, niyobyum ve molibden gibi başka elementler de içerir. Paslanmaz çeliğin yapısında bulunan nikel, molibden, niyobyum ve krom paslanmaya karşı olan direnci arttırır. Çeliğin paslanmaya karşı olan direnci ve diğer çelik çeşitlerinden daha az paslanması, minimum %12 krom ilavesiyle mümkün olur.
Çeliğin içerisinde bulunan krom, atmosferdeki hava ile birleşerek ince ve görünmeyen bir krom oksit tabakası oluşturur. Buna pasif film tabakası denir. Krom atomları ve oksitleri birbirlerine çok benzerler. Bundan dolayı metalin üzerinde birkaç atom kalınlığında, istikrarlı bir katman oluşturarak düzenli bir şekilde bir araya gelirler. Eğer metal çizilerek veya kesilerek pasif film tabakası zarar görürse, daha fazla oksit hızlı bir şekilde değişerek zarar görmüş yüzeyi oksitlenmeden korur ve düzeltir.
Pasif film tabakası, kendisini yenilemek için oksijene ihtiyaç duyar. Paslanmaz çelik, düşük oksijenli ve düşük sirkülasyonlu ortamlarda, zayıf korozyon direncine sahiptir. Deniz suyunda bulunan tuzdaki klorlar hücum ederek, düşük oksijen ortamında düzelebilecek durumda olan pasif film tabakasını daha hızlı yok eder.